Avondbehandeling

Groepsessie, therapie, herstel

Verhalen

Benieuwd naar de verhalen van anderen? Bekijk of beluister ze hier.

Oud-cliënt

Destiny

Oud-cliënt

Redouan

GZ-Pyscholoog

Podcast

Verhalen

Benieuwd naar de verhalen van anderen? Beluister ze hier.

Avondbehandeling: actief werken aan je verslaving naast je werk of opleiding

Wil je actief werken aan je verslaving aan alcohol, cocaïne, cannabis, medicijnen, gokken, gamen of verslaving aan andere middelen of gewoonten, zonder dat je werk en/of studie eronder lijdt? Dat kan met avondbehandeling bij Recovery Mental Healthcare. Bij deze ambulante behandeling werk je proactief aan je verslaving terwijl je gewoon blijft werken of studeren. Je wordt dus niet opgenomen in een kliniek. Bij avondbehandeling van een verslaving volg je een intensief interactief programma van twee avonden per week, gedurende acht weken lang. De avondbehandeling wordt aangevuld met individuele gesprekken en nazorg. Als je wilt herstellen van je verslaving terwijl je professionele leven gewoon doorgaat, is een avondbehandeling de ideale keuze. 

Wanneer is avondbehandeling geschikt om te herstellen van je verslaving? 

  • Als je werkt of studeert; 
  • Als je meerdere keren per week of zelfs dagelijks uiting geeft aan je verslaving door het gebruik van een bepaald middel of het verrichten van een specifieke handeling;  
  • Als je hier graag actief aan wilt werken en van je verslaving wilt herstellen; 
  • Als je geen ernstige lichamelijke klachten ervaart. 

Wat houdt avondbehandeling van een verslaving precies in? 

Ons multidisciplinaire team van specialisten werkt bij avondbehandeling van een verslaving volgens de Recovery-methode: een combinatie van intensieve psycho-educatie en bewustwording, aangevuld met zelfwerkzaamheid, ervaring en groepstherapie. Wij besteden aandacht aan wat verslaving precies is, hoe je gedragsveranderingen kunt bereiken en hoe je kunt omgaan met zucht/trek (craving). Ook zoeken we bij een avondbehandeling aansluiting bij het 12-stappenprogramma en de zelfhulpgroepen. Verder streven we naar abstinentie (vrijwillige onthouding) waarbij ook wordt gekeken naar eventuele verslavingscombinaties (cross-addiction) en onderliggende oorzaken.

We kijken naar het verleden en naar je levensverhaal om daarvan te leren. We betrekken je omgeving en je naasten bij je herstel. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. We maken gebruik van cognitieve gedragstherapie en de nieuwste psychologische bewezen technieken. Verder staan we stil bij zingeving, controle en verandering.

Waarom is psycho-educatie belangrijk bij de behandeling van een verslaving?

Psycho-educatie is een behandelvorm waarin een van onze specialisten je voorlichting geeft over wat er met je aan de hand is. Begrijpen wat jouw verslaving precies inhoudt helpt bij het creëren van de juiste mindset, zodat je de situatie leert accepteren om die vervolgens te gaan veranderen. Daarnaast is psycho-educatie een belangrijk onderdeel van avondbehandeling omdat verslaving een complexe, ingewikkelde aandoening is. Verslaving is een chronische hersenziekte. Bij het ontstaan van verslavingsproblematiek spelen verschillende hersengebieden een voorname rol. Psycho-educatie is bedoeld om je van de juiste informatie te voorzien over jouw specifieke verslaving en situatie. Ook leer je met psycho-educatie begrijpen waarom jij je in bepaalde situaties op een bepaalde manier gedraagt, waarom je je soms voelt zoals je je voelt en hoe je die gedragingen en gevoelens beter onder controle kunt krijgen. 

Door kennis en inzicht te krijgen wordt het makkelijker om je verslaving een plek te geven. Verder krijg je praktische tips die je leren hoe je kunt omgaan met de psychische effecten van je verslaving en welke valkuilen je kunt verwachten.

Wat houdt cognitieve gedragstherapie bij een avondbehandeling in?

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat problemen beïnvloed en in stand worden gehouden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten, nemen de psychische klachten af. Bij een groot aantal psychische klachten en problemen wordt cognitieve gedragstherapie toegepast en is daarvoor bewezen effectief gebleken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook verslaving goed kan worden behandeld met cognitieve gedragstherapie en dat deze behandelvorm zelfs een van de meest effectieve therapieën is. Tijdens de behandeling werkt de behandelaar nauw met je samen om jouw gebruik en gedrag te veranderen zodat je beter kunt functioneren.

Wat is het doel van avondbehandeling bij verslaving?

Avondbehandeling bij verslaving heeft tot doel compleet te stoppen met het middel of het gedrag waaraan je verslaafd bent. Door het bewuste middel niet meer te gebruiken of de specifieke handeling niet meer te verrichten, herstelt het gedeelte van het brein dat bij je verslaving is betrokken. Bij Recovery Mental Healthcare vinden we het belangrijk dat je blijvend herstelt. Op die manier kun je na de avondbehandeling van je verslaving weer een evenwichtig en positief leven leiden. 

Nazorg bij herstel van een verslaving 

Clean worden is een enorme prestatie. Maar de behandeling van verslaving stopt niet nadat iemand die verslaafd is met succes een detox heeft gedaan en is afgekickt van drugs. Nazorg is een vorm van doorlopende behandeling die wordt gegeven aan mensen die herstellen van een verslaving. Begeleiding naar functioneel en maatschappelijk herstel is een belangrijk onderdeel van nazorg. De verleiding van de verslaving is voor veel mensen altijd in meerdere of mindere mate aanwezig. Het is belangrijk om risicosituaties te herkennen en om te weten waar je terecht kunt voor hulp wanneer je dat nodig hebt. Bij Recovery Mental Healthcare staan we altijd voor je klaar, ook als je avondbehandeling is afgerond. 

Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Wij bieden je graag professionele hulp. Heb je vragen over avondbehandeling bij een verslaving? Ons multidisciplinaire team van specialisten op het gebied van verslavingszorg beantwoordt ze graag. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Inhoud behandeling

Hulp nodig?

Bel ons

085-8200 900