12 Stappen programma

Ondersteuning, herstel, 12 stappen, minnesota

Verhalen

Benieuwd naar de verhalen van anderen? Bekijk of beluister ze hier.

Oud-cliënt

Destiny

Oud-cliënt

Redouan

GZ-Pyscholoog

Podcast

Verhalen

Benieuwd naar de verhalen van anderen? Beluister ze hier.

12 Stappen

De Twaalf Stappen is de algemene naam die wordt gegeven aan de groepen programma’s die mensen helpen te herstellen van middelenmisbruik, verslaving aan drugs en alcoholisme. Een twaalfstappenprogramma houdt meestal in dat je een gebrek aan controle toegeeft, een hogere macht erkent en terugkijkt op fouten uit het verleden met de hulp van een groep of een mentor om te helpen bij het ontwikkelen van positieve gewoonten.

De 12-stappen zijn een bewezen raamwerk. Maar ze zijn geen allesomvattende verslavingsoplossing. In Recovery MHC hebben we als uitgangspunt het Minnesota model. Dit model bevat de 12-stappen benadering als onderdeel van de behandeling en zelfhulpgroepen als nazorg, maar de methodiek is omvattender. Het bevat ook psychotherapie, gezinstherapie, individuele begeleiding, CGT en ACT en wordt uitgevoerd door professionele hulpverleners. Verslavingszorg is maatwerk.

Hieronder een korte samenvatting van de 12-stappen.

Stap één – We gaven toe dat we machteloos stonden tegenover drugs/alcohol en dat ons leven onhandelbaar was.

De eerste stap omvat een soort erkenning dat het individu machteloos is om zijn verslavingen onder controle te houden. Dit is een manier om te erkennen dat de verslaafde geen controle meer heeft over zijn eigen leven. De eerste stap maakt verslaving echt tot een ziekte en doorbreekt de ontkenning die ons ervan kan weerhouden om herstel te vinden.

Stap twee – We kwamen tot de overtuiging dat een grotere macht dan wijzelf ons gezond zou kunnen maken. We geven toe dat we hulp nodig hebben.

Vaak zijn er twee delen van de tweede stap, die definiëren wat een macht groter is dan wijzelf en wat onze definitie van gezond verstand is. Wanneer velen van ons kijken naar ons drinken en gebruiken, is het duidelijk dat we niet gezond waren in onze verslaving. We moeten ook toegeven dat wanneer we de show runnen, dingen zelden werken. Dit is waar we onze eigen mening vormen over een macht die groter is dan wijzelf. Voor sommigen is dit God of Allah, voor anderen is het de groep waartoe ze behoren. De enige vereiste voor een hogere macht is dat JIJ het niet bent!

Stap drie – Besluiten om hulp te aanvaarden.

De derde stap is wanneer we besluiten om onze nieuwe hogere macht de show te laten runnen. Dit is waar we geloof vestigen en beginnen te geloven dat we andere mensen en situaties niet kunnen beheersen. We kunnen alleen onszelf en ons gedrag en onze reacties op het leven beheersen.

Stap vier – We maakten een onderzoekende en onbevreesde balans op van ons leven.

Vaak hoor je dat mensen na hun 4e stap terugvallen. De realiteit is dat een vierde stap door je leven gaat, kijken naar de patronen die hebben geleid tot destructief gedrag en leren hoe je die gebreken van karakter kunt herstellen. We weten wie ons kwaad heeft gemaakt, we weten wie we hebben bedrogen en gekwetst. Het gaat erom het op papier te zetten en te kijken hoe we kunnen veranderen om de beste versie van onszelf te zijn.

Stap vijf – Zoek en spreek je uit naar een vertrouwenspersoon.

Stap vijf is eenvoudig. Zoek iemand die je vertrouwt en ga door je vierde stap met hem of haar. Vaak is deze persoon een sponsor, maar het kan iedereen zijn. Het idee is dat we aan een andere persoon alle verknoeide dingen over onszelf toegeven waarvan we niet willen dat mensen ze weten.

Stap zes – Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen.

Wanneer we bij stap 6 komen, is onze lijst met defecten vaak al gemaakt via onze 4e stap. Deze stap heeft alles te maken met het erkennen van vooruitgang, niet met perfectie.

Stap zeven – Toon de bereidheid om te werken aan je gedrag.

De zevende stap is wanneer we beginnen te werken aan onze karaktergebreken en tekortkomingen. Dit is waar we echt beginnen te veranderen hoe we reageren en reageren op het leven op de voorwaarden van het leven.

Stap acht – Maak een lijst van alle personen die we schade hadden berokkend, en wees bereid om het met hen allemaal goed te maken.

Maak je geen zorgen. Dit is niet de stap waarbij je je excuses moet aanbieden aan iedereen die je pijn hebt gedaan bij actieve verslaving. Dat is de volgende. Dit is waar je terugkeert naar je vierde stap en kijkt naar al degenen die je hebt gekwetst als gevolg van je verslaving. Maak een lijst op papier van iedereen en wees bereid om je te verontschuldigen voor de pijn die je hebt veroorzaakt.

Stap negen – Maakte het goed met al die mensen, waar mogelijk, behalve wanneer dit hen of anderen zou verwonden.

De negende stap, simpelweg mijn excuses aanbieden aan al deze mensen die gekwetst zijn, indien mogelijk, behalve als ik meer pijn ga veroorzaken dan genezen.

Stap tien – We gaan door met het maken van persoonlijke inventaris en als we het bij het verkeerde eind hebben, geven we dat meteen toe en gaan er mee aan het werk.

De tiende stap is dagelijks onderhoud. Dit is hoe we ons gedrag volledig veranderen en hoe we reageren op de dingen die het leven ons zal brengen. Als we iemand pijn doen of een fout maken, bieden we onmiddellijk onze excuses aan. We koesteren geen wrok meer en proberen anderen te helpen.

Stap elf – Creëer stilte in je leven door gebed of meditatie.

Veel mensen noemen de laatste drie stappen, 10-12, de onderhoudsstappen. Met 10 begonnen we naar ons dagelijks gedrag te kijken en dit te veranderen. In de elfde stap proberen we onze relatie met onze hogere macht te verbeteren. Of dat nu is door vergaderingen bij te wonen en contact te maken met anderen, of door dagelijks gebed en meditatie.

Stap Twaalf – We proberen onze ervaringen en lessen over te brengen aan andere verslaafden.

De laatste stap omvat het doel om de boodschap van herstel aan anderen over te brengen. Dienstbaarheid aan anderen houdt ons nuchter.

Het Minnesota model

Hulp nodig?

Bel ons

085-8200 900